GrVins
Sélection et importation de vins fins
Paulliac deuxième cru classé en 1855 Logé en caisse bois d’origine de 3 magnums 150 cl Stock : 12 magnums 75 cl Parker 92-94| Galloni 91-94 | Quarin 96 | Suckling 96
264.85 CHF (245.00 CHF HT)
9 en stock
Neal Martin 92-94 points www.robertparker.com The Château Pichon Baron 2014 is a blend of 80% Cabernet Sauvignon and 20% Merlot, almost the same as 2010. It was picked between late September and 16 October. It has a tightly wound bouquet at the moment, very “contained” and not as flamboyant as say, the 2009 or the 2010 at this early juncture. But there is remarkable precision here – an aristocratic nose with fleeting glimpses of cedar and pencil lead. The palate is medium-bodied. The acidity is quite noticeable although the pH is 3.8, higher than you would have expected. There is certainly a lot of body and structure (IPT came in at 91) with a precise, almost stoic, graphite finish. If the disappearance of Château Latour from en primeur is getting you down then this will fill that gap nicely.
Jean-Marc Quarin 96 points www.quarin.com Comment être surpris de trouver ce cru à ce niveau après la superbe évolution du 2013 et l’application croissante des années précédentes ? Pour la première fois tout est bon à Pichon Baron ! (Pibran, Les Tourelles de Longueville, Les Griffons). Merci à Jean-René Matignon. Couleur sombre, intense et belle. Nez fin, fruité, floral, mûr, crémeux. Très belle entrée en bouche pulpeuse, puis le vin se met à fondre, puissant, juteux, aromatique, gras, minutieux dans son toucher et subtil dans ses arômes. Il s’achève long, noble, avec beaucoup de goût et des notes rares de violette. Très grande longueur. C’est superbe. Assemblage : 80 % cabernet sauvignon, 20 % merlot. pH : 3,8 – IPT : 90 – Alcool : 13,3°. Goûté assemblé quatre fois de la même façon.