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Sélection et importation de vins fins
Saint-Emilion Grand Cru Logé en caisse bois d’origine de 6 bouteilles 75cl Antonio Galloni > Vinous 95-97 | Neal Martin > Vinous 93-95 | Yves Beck 97-99 | Jane Anson > Decanter 95 | Jeb Dunnuck 99
215.12 CHF (199.00 CHF HT)
Jeb Dunnuck 99 points www.jebdunnuck.com 29.03.2023 Another absolutely perfect wine in this incredible vintage, the 2020 Château Tertre Roteboeuf comes from a tiny hillside vineyard (5.6 hectares) and is 80% Merlot and 20% Cabernet Franc raised all in new Radoux barrels. This show-stopping wine has everything and reveals a dense purple hue, incredible aromatics of cassis, vanilla bean, burning embers, graphite, and smoke tobacco, full-bodied richness, flawless integration of its tannins and acidity, and a massive finish. The finest wine I’ve ever tasted from this address, it’s not going to hit maturity for another 7-8 years and will be a 30+-year wine. Hats off to the team of François Mitjavile for another singular, sexy, absolutely off-the-charts wine.
Autre vin absolument parfait dans cet incroyable millésime, le Château Tertre Roteboeuf 2020 provient d’un minuscule vignoble à flanc de coteau (5,6 hectares) et est composé à 80 % de merlot et à 20 % de cabernet franc, tous élevés en barriques neuves de Radoux. Ce vin exceptionnel a tout pour plaire et révèle une robe pourpre dense, des arômes incroyables de cassis, de gousse de vanille, de braise, de graphite et de tabac fumé, une richesse corsée, une intégration parfaite des tanins et de l’acidité, ainsi qu’une finale massive. C’est le meilleur vin que j’aie jamais goûté de cette adresse. Il n’atteindra sa maturité que dans 7 ou 8 ans et sera un vin de plus de 30 ans. Chapeau à l’équipe de François Mitjavile pour un autre vin singulier, sexy et absolument hors normes.
Yves Beck 97-99 points www.yvesbeck.wine
Dégusté le 08.05.2021 par Yves Beck
Le bouquet de Tertre Roteboeuf se révèle d’entrée avec une profondeur et une subtilité qui lui est bien propre. L’élevage apparaît mais est rapidement ramené à son rôle d’accompagnant porteurs par le terroir. Celui-ci se distingue au travers de nuances crayeuses, un peu de graphite et une touche de Moka (que l’on retrouve dans les cuves avant qu’elle n’ait même pu supposer qu’il existe du bois sur terre). Le fruit se révèle par d’invitantes notes de cassis, de myrtilles. En bouche le vin révèle d’entrée sa fraîcheur et son caractère crayeux, tendu, mordant contrecarré par la douceur. Rarement Tertre Roteboeuf a affiché autant de puissance avec, de surcroit, autant de finesse (ce à quoi nous étions habitués) et d’identité (ce que nous connaissions également). Un Tertre Roteboeuf racé, tonique, énergique, charmant et conquérant… avec son style qui se réinvente tout en soulignant avec exactitude d’où il vient. 2026-2050
Neal Martin 93-95 points www.vinous.com The 2020 Tertre-Rôteboeuf has exquisite purity on the nose, to the point where I could not decide whether the aromatics resembled a fine Romanée-Saint-Vivant or a Saint-Émilion. Maybe a mixture of the two? There are plush black cherries, cassis and vanilla, and creamy new oak but wonderfully integrated. The palate is medium-bodied with fine-grained tannins. This particular sample, from a half-bottle, did demonstrate quite a bit of wood tannin, especially on the finish, but that will be subsumed by the oak, and as my glass warmed up, it did become more enmeshed. I suspect this Tertre-Rôteboeuf will require more bottle aging than previous vintages.
Antonio Galloni 95-97 points www.vinous.com The 2020 Tertre-Rôteboeuf is rich, deep and fabulously expressive, packing so much punch and energy into its midweight yet opulent frame. Black cherry, gravel, menthol, spice, licorice and smoke all build in the glass. Red cherry, red plum, lavender and blood orange lend brightness as the 2020 gains volume. Dazzling.
Jane Anson 95 points www.decanter.com (at Primeur week tastings in Bordeaux, 01 May 2021) This is a powerful, deeply focused and intense. Plenty of spice, cassis pastille, intense muscular tannins, fairly closed and austere right now, but a real sense of lift and juice becomes clear after 10 minutes of opening in the glass. Harvest began on September 21st, the earliest since Mitjavile arrived at the estate. Recently had the beautiful 1998 of Tertre Roteboeuf, and it is easy to see that this vintage also will allow the limestone terroir to become clearer with bottle age. Drinking Window 2024 – 2036