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Sélection et importation de vins fins
Saint-Estèphe cru bourgeois Logé en caisse bois d’origine de 6 ou 3* bouteilles 75 cl Yves Beck 96-97 | Georgina Hindle > Decanter 96 | Jean-Marc Quarin 93 | Neal Martin > Vinous 95-97 * supplément CHF 1.50/blle
48.65 CHF (45.00 CHF HT)
Neal Martin 95-97 points www.vinous.com The 2022 Phélan Ségur was picked between 14 and 26 September, 9 out of 13 days with one plot immediately after another, using selected indigenous yeasts for around half the production. It was cropped at 28hL/ha with 14.2% alcohol at the moment, the pH is 3.8. This year contains higher Merlot (56%) due to its higher yield than Cabernet (frost and berry size). On June 20 at 8.15pm, three blocks were hit by hail that was horizontal accompanied by 25mm of rain within 10 minutes. This cost them 30% production overall. « We did less extraction at the end of the alcoholic fermentation and stopped the pumping over two days earlier at 1.010 [which without getting too technical is the Gravity of one liter of must relative to one liter of distilled water] and did more like an infusion. » Aged in 55% new oak, it has an enticingly pure bouquet with blackberry and bilberry fruit, blackcurrant, iris flower and light iodine scents. Very intense and focused. The palate is medium-bodied with svelte tannins, a liberal sprinkling of freshly cracked black pepper laced over the black fruit. A quintessentially Saint-Estèphe with a structured and very persistent finish. Allowing the wine to open in the glass, it reveals impressive depth (more so than the 2019 and 2020) and precision. This will require several years in bottle, but it will certainly be worth the wait.
Yves Beck 96-97 points www.yvesbeck.wine Phélan Ségur 2022 affiche une belle pluralité. Il est pertinent, précis et complexe. Ainsi, il commence par révéler son élevage, afin d’offrir un élément véhiculant l’ensemble olfactif. De classiques marqueurs comme le graphite, le cassis et des nuances de menthe sont présents. Aucun élément n’est dominant, donc la notion d’harmonie est déjà assurée au niveau olfactif. En bouche le vin se distingue par sa densité, sa concentration. Les tannins se révèlent en crescendo, pour finalement atteindre leur amplitude en fin de bouche. Même imposants et charnus ils affichent un grain fin, donc de l’élégance. L’acidité se manifeste à point nommé et permet de canaliser la puissance, de créer le lien entre les côtés caractériels et incisifs. Clairement Phélan Ségur reste fidèle à lui-même, donc avec un charme certain, mais il se distingue par une puissance rarement observée, parfaitement emballée. Même si l’étau se resserre encore une fois dans un environnement de crus exceptionnels, Phélan marque le coup et se projette dans des sphères non seulement convaincantes mais également réjouissantes. Je ne manquerai pas de conclure en soulignant qu’il s’agit d’un Phélan Ségur historique. Je ne sais pas si c’est le meilleur, mais c’est en tout cas le plus percutant et le plus à même de montrer l’incroyable étendue des ressources de ce cru. Il faut tirer un coup de chapeau aux équipes… et à la vigne ! 2028-2052
Georgina Hindle 95 points www.decanter.com A delicious and well-constructed wine from the Phélan team in 2022. Polished, balanced and just so drinkable – proximity to the river and clay soil helping keep freshness in the hot and dry conditions. A gorgeous texture straight away, clean and clear, juicy, vibrant and grippy with a chalky, flint and graphite element to the fine tannins. You really feel they’ve taken the best the vintage had to offer with precise definition to all the elements; ripe bramble and cherry fruit, high acidity with a wonderful spiced and mineral signature from the St-Estephe terroir. A combination of power and charm that builds in structure and intensity while keeping a mouthwatering energy from start to finish. A top buy – and could be upscored in bottle! Tasted four times throughout April and loved it every time. 2% Petit Verdot completes the blend. 3.8pH. 96IPT. Harvest took 13 days in total, from 14 – 26 September whereas the last three years picking has started on the 24th September. A yield of 28hl/ha. 75% grand vin production. The team have also been working for the past few years on different yeasts for fermentation in order to get more precision and a stronger link to the vineyards. 50% of production in 2022 was vinified using natural yeasts – five strains taken from five plots and used to vinify grapes from each of their respective parcels. Julien Viaud consultant. HVE/Terra Vitis.
Jean-Marc Quarin 93 points www.quarin.com Couleur noire. Nez intense, fin, fruité, subtil et parfumé. Touche de vanille bourbon, d’épices et de fruits noirs. Minutieux à l’attaque, avec un toucher de suite gras et beaucoup de goût, le vin fond en milieu de bouche. Il se développe long, sur une nuance légèrement boisée, suivie par l’exubérance du fruit noir. Il est le plus accompli que je goûte ici. Assemblage : 56 % merlot, 40 % cabernet sauvignon, 2 % cabernet franc, 2 % petit verdot. Degré d’alcool : 14°2 – pH : 3,8. IPT : 96. Rendement : 28 hl/ha.