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Sélection et importation de vins fins
Pauillac premier grand cru classé en 1855 Logé en caisse bois d’origine de 1 magnum 150 cl William Kelley > Parker 100 | Yves Beck 98-99 | Jane Anson > Decanter 98 | Antonio Galloni > Vinous 96-98 | Neal Martin > Vinous 96-98 | Jean-Marc Quarin 97 | Choukroun Chicheportiche Jonathan > Vertdevin 100
1'675.55 CHF (1'550.00 CHF HT)
2 en stock
William Kelley 100 points www.erobertparker.com 6th Apr 2023 The 2020 Mouton Rothschild is a striking wine and one that I regretted not purchasing en primeur as soon as it landed in my glass. Offering up complex aromas of minty cassis, pencil shavings, loamy soil, cigar wrapper, espresso roast and violets, it’s medium to full-bodied, broad and layered, with terrific concentrated, beautifully refined tannins and a long, penetrating finish. Checking in at 12.8% alcohol, its incipient complexity, ineffable sense of completeness and exquisite balance mark it out as the purists’ choice among the trio of 2018, 2019 and 2020. In this vintage, the lots that made it into the blend were largely confined to the core gravel terroirs that represent Mouton’s heart, meaning that there’s a little less to go around. This was the first vintage overseen by Mouton’s new technical director, Jean-Emmanuel Danjoy, and he has begun with a flying start.
Le Mouton Rothschild 2020 est un vin saisissant que j’ai regretté de ne pas avoir acheté en primeur dès qu’il a atterri dans mon verre. Il offre des arômes complexes de cassis mentholé, de copeaux de crayon, de terre glaiseuse, de cape de cigare, de torréfaction d’espresso et de violette. Il est mi-corsé à corsé, large et étagé, avec une concentration formidable, des tanins magnifiquement raffinés et une finale longue et pénétrante. Avec un taux d’alcool de 12,8 %, sa complexité naissante, son ineffable sensation de plénitude et son équilibre exquis en font le choix des puristes parmi le trio des millésimes 2018, 2019 et 2020. Dans ce millésime, les lots qui sont entrés dans l’assemblage étaient en grande partie limités aux terroirs de graves qui représentent le cœur de Mouton, ce qui signifie qu’il y en a un peu moins pour tout le monde. C’était le premier millésime supervisé par le nouveau directeur technique de Mouton, Jean-Emmanuel Danjoy, et il a commencé sur les chapeaux de roue.
Choukroun Chicheportiche Jonathan 100 points www.vertdevin.com (Dégusté en mai 2021) Le nez est frais, élégant, délicat et offre de la puissance (en subtilité), de la richesse (en délicatesse/finesse), un discret côté contenu, de la complexité et une jolie palette aromatique large. On y retrouve des notes de cassis éclatant, de groseille éclatant et plus légèrement de myrtille juteuse/acidulée associées à des touches de fraise gariguette charnue ainsi qu’à de fines pointes de lys, de cardamone verte, à de discrètes pointes de tabac blond frais et à de subtiles pointes de colas. La bouche est fruitée et offre de la jutosité, de la fraicheur, une jolie définition, de la gourmandise, une trame acidulée, de la suavité, un petit côté pulpeux, harmonieux, un carré de soie, une trame/de la structure, une belle sapidité, de la minéralité ainsi qu’un joli caractère aérien et de la subtilité. En bouche ce vin exprime des notes de groseille éclatante, de cerise pulpeuse/juteuse et plus légèrement de prune acidulée/juteuses associées à des touches de mûre fraiche/juteuse ainsi qu’à des pointes de fleurs fraiches, de minéralité racée, à de discrètes pointes d’épices, de colas, de fleurs de cerisier, de graves fraiche, de cardamone et à de discrètes pointes de muscade. Les tannins sont fins, élégants, délicats et précis. Une délicate mâche et une très discrète pointe de vanille bourbon sur la fin de bouche/persistance.
Jean-Marc Quarin 97 points www.quarin.com Couleur noire, aux reflets pourpres. Intense. Nez moyennement aromatique, avec un beau fond fruité, mais ce jour-là assez réservé. Moelleux en entrée de bouche, particulièrement fruité au milieu, avec un toucher caressant, le vin prend beaucoup d’expression et de gras entre le milieu et la finale, le tout mû par une énergie douce. C’est long et très, très bon. Assemblage : 84 % cabernet sauvignon, 13 % merlot, 2 % cabernet franc, 1 % petit verdot. Degré d’alcool : 13°1 – pH : 3,8. Production : 49 % de la récolte.
Yves Beck 98-99 points www.yvesbeck.wine 84% Cabernet Sauvignon, 13% Merlot, 2% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot Beaucoup de fraîcheur, de détails dans le bouquet de Mouton. Il affiche un caractère harmonieux avec une belle aptitude à unir l’élevage, les notes florales, fruitées et le terroir. Subtiles touches de mûres, de cassis suivies de notes épicées et de classiques représentants du terroir avec des nuances de cèdre. En bouche le vin est élégant, crémeux et très précis. Il ne cherche pas à briller par sa puissance mais bien plus par sa sérénité. Il a la puissance nécessaire pour aller dans le temps mais également le charme requis pour être accessible dans sa jeunesse. Finale fruitée, juteuse et persistante. 2027-2060
Lisa Perrotti-Brown 97-99 points www.erobertparker.com The 2020 Mouton Rothschild is composed of 84% Cabernet Sauvignon, 13% Merlot, 2% Cabernet Franc and 1% Petit Verdot, with an alcohol of 13.1% and a pH of around 3.78. Deep purple-black colored, it starts off with subtle notions of fresh raspberries and blackberries, needing considerable swirling and patience to unlock its intense core of blackcurrant pastilles, rose oil, licorice and cardamom, plus touches of cedar chest, black truffles and crushed rocks. The medium-bodied palate is like a tightly coiled spring, possessing exhilarating tension and very firm, ripe, multi-grained tannins to frame the layer upon layer of black and red fruits intertwined with earthy and mineral accents, finishing very long and very fragrant. It is certainly the most coy, reticent and elegant grand vin of this trio of vintages (2018, 2019 and 2020), bearing Mouton’s signature perfume, opulence and stylishness with great grace and sophistication as opposed to devil-may-care flamboyance. It’s this gently teasing, achingly beautiful restraint that collectors are not going to want to miss.
Jane Anson 98 points www.decanter.com (at Bordeaux, 25 May 2020) The tannins are carefully wrapped up and finessed, slowly but surely building in power and width, with concentrated blue and black fruits through the palate. Cabernet Sauvignon is dominant on the attack, with a deft, savoury and not overly exuberant delivery of flavour. As the slate and saline side builds up, you also feel a slowing down and a tugging back of the tannins. As the wine relaxes in the glass, it becomes more and more signature Mouton, full of exuberance, finesse and pleasure. There is less sweet black cherry fruit than in a year like 2018 or 2019, more on the cassis and bilberry side, it will behave in a more classical manner in the decades to come. 100% new oak. Harvest September 7 to 24. 2% Cabernet Franc completes the blend. Could go to 100 points after ageing. Drinking Window 2030 – 2050
Neal Martin 96-98 points www.vinous.com The 2020 Mouton Rothschild is an intriguing proposition, aromatically speaking. Initially, it is less forthcoming than the last three vintages, but it’s just toying with you, eventually releasing captivating scents of blackberry, raspberry, crushed stone, touches of India ink and traces of violet petal. The oak is seamlessly integrated and these aromatics grow in stature with aeration. The palate is medium-bodied with very lithe and finely chiseled tannins that frame the pixelated black fruit. Displaying wonderful mineralité and tension, this is a less exuberant and lavish Mouton Rothschild, perhaps, but more cerebral and intellectual than this First Growth during the 1990s. As smooth as Snoop Dogg’s flow, this is a marvelous Mouton.
Antonio Galloni 96-98 points www.vinous.com The 2020 Mouton Rothschild is sensual, delicate and polished. Bright floral notes lead into a core of sweet red cherry, cedar, mint, anise and blood orange. In 2020, the Mouton is a wine of unreal elegance and finesse. I can’t wait to taste it from bottle, as I think there may be much more to it than it’s showing today. Technical director Jean-Emmanuel Danjoy noted that the 2020 was slow to extract because of its low alcohol (13.1%) compared with recent vintages.