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Sélection et importation de vins fins
Pessac-Leognan Logé en caisse bois d’origine de 6 bouteilles 75 cl Lisa Perrotti-Brown > Parker 95-97 | Yves Beck 100 | Jane Anson > Decanter 96 | Jean-Marc Quarin 97 | Antonio Galloni > Vinous 100 | Neal Martin > Vinous 94-96
158.91 CHF (147.00 CHF HT)
Antonio Galloni 100 points www.vinous.com (février 2023) The 2020 Les Carmes Haut-Brion is a total stunner. For the first time I can remember, Les Carmes Haut-Brion marries all of its elements so well that nothing stands out. In the past, the high percentage of Franc and/or the whole clusters were evident. The 2020 is the first modern vintage in which all the elements are so well balanced. Dark red/purplish fruit, rose petal, mint, lavender, dried herbs and incense all build in a ravishing Pessac-Léognan that will take your breath away. The 2020 is 40% Cabernet Franc, 34% Cabernet Sauvignon and 26% Merlot, picked between September 14 to 26, which is early here. Whole cluster was 55%. Vinification took place over five weeks, using very gentle extraction, with no pumpovers or punchdowns. Aging was 80% new oak, 11% 18hL foudres and 9% amphorae. In tasting, the 2020 is simply magnificent. There are no soloists, just the most exceptionally vivid, breathtaking orchestra imaginable. The 2020 is a masterpiece from Technical Director Guillaume Pouthier and his team. Don’t miss it!
Yves Beck 100 points www.yvesbeck.wine dégusté le 28.04.2021 40% Cabernet Franc, 34% Cabernet Sauvignon, 26% Merlot Il y a des vins qui inspirent d’entrée, qui signalent en l’espace de nanosecondes qui ils sont et où ils vont. Quand en plus, ils disent d’où ils viennent, en même temps, c’est qu’ils sont vraiment très grands ! Fondamentalement juvénile, Carmes Haut-Brion se livre pas à pas… ce qui n’est pas vraiment nouveau dans son style. Par contre, le niveau de précision quant à l’aspect olfactif est encore plus pointu. Bien évidemment, l’on est très à l’écoute du millésime et de ses incidences sur le vin, respectivement il ne s’agit pas de subir un millésime mais de d’anticiper, de transformer une contrainte en un atout. Plus que jamais, la fraîcheur, et l’ampleur sont à l’ordre du jour. Il est évidemment crucial, en 2020, d’avoir un aspect de fraîcheur, qui est entre autres plébiscité par les 55% de grappes entières utilisées durant les vinifications. Où Carmes 2020 se distingue, c’est dans son aptitude à ne pas revendiquer de l’ampleur. Il n ‘a pas envie d’en jeter, il a envie d’être linéaire, tout en se montrant plus restrictif en attaque mais sphérique en milieu de bouche pour terminer sur de la salinité et de la tension. Le vin est dans une incroyable logique de continuité, d’assimilation. On pourra peut-être lui reprocher sa finale qui n’arrive pas encore à relayer la grandeur sans accrocs, mais le temps saura créer les ponts. Comme celui du chai de Carmes Haut-Brion qui nous permet d’y entrer. Le Capitaine Pouthier et ses matelots maintiennent le cap de l’excellence ! Dans la logique du millésime, ce 2020 est brillant, tout comme le 2021 d’ailleurs qui excelle dans la notion de précision. Ce n’est pas une affaired e millésimes mais d’interprétation et d’aptitudes à relater. 2027-2057
Jean-Marc Quarin 97 points www.quarin.com Couleur noire. Nez intense, fin, fruité, pur, subtil, noble et plus floral que d’habitude. Nuances d’encre et de fumée à l’agitation du verre. Extrêmement moelleux en entrée de bouche, ample au milieu, puissant et fondant, avec un gras de magicien, le vin fond au palais, juteux, savoureux, complexe, avant de s’achever long, nuancé et noble dans sa texture et ses arômes. C’est très bon. Assemblage : 40 % cabernet franc, 34 % cabernet sauvignon, 26 % merlot. Degré d’alcool : 13°6 – pH : 3,66. Rendement : 38 hl/ha. Vin vinifié avec 55 % de grappes entières. Production : 100 % de premier vin. C’est là un exploit.
Lisa Perrotti-Brown 95-97 points www.erobertparker.com Deep garnet-purple colored, the 2020 Les Carmes Haut-Brion issues forth a beguiling array of savory scents—black olives, charcuterie, bouquet garni and Sichuan pepper—over a core of bright redcurrant jelly, black cherries and cassis scents, plus fragrant hints of rose petals and preserved mandarin peel. The medium-bodied palate is refreshing and elegantly styled yet with a rock-solid backbone of firm, finely grained tannins and bags of freshness, finishing long and perfumed. This is a stunning expression of the vintage that should be long lived and age with fantastic grace.
Neal Martin 96-98 www.vinous.com The 2020 Les Carmes Haut-Brion was picked at 38hl/ha and matured in 80% new oak, 11% foudres and the remainder in clay amphorae. It has an intense bouquet of blackberry and wild strawberry, plus some light torrefactory scents, undergrowth and black pepper, all delineated and focused. The palate is medium-bodied with beautifully defined black fruit and delicate touches of mint, bell pepper and cracked black pepper. Though it shares the same surname, it is interesting to see how, stylistically, it is cut from a totally different cloth than Haut-Brion and La Mission, which each possess their own distinct attributes. Quite thickly textured and weighty on the finish with a long, spicy aftertaste, this is a serious Les Carmes Haut-Brion with a very long future ahead.
Jane Anson 96 points www.decanter.com (at Primeur week tastings in Bordeaux, 01 May 2021) Clear violet edging to the colour, vibrant and enticing. This is elegant and full of personality, with high floral aromatics, a ton of dark fruits, and a blueberry dominance that gives a classic Carmes Haut Brion feel. Slightly austere, slightly bitter, both in the best possible expression of those terms, where it is mouthwatering and moreish. A juicy salinity ensures this is a wine that doesn’t overpower, its flavours are revealed slowly and carefully, tugging backwards, with a texture that heads towards linen rather than silk – meaning that you don’t glide through, you carefully step through well-placed tannins and fruits. There is clear delicacy here, and with 55% whole bunch fermentation – the highest level that they have done to date. 3.62pH (they harvested this at almost 1% ABV higher), fermented with their own natural yeasts. Highest percentage of the two Cabernets on recent record (before 2010 Carmes was regularly at 50% Merlot). Strong candidate for the score moving upwards when in bottle. Drinking Window 2028 – 2048