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Sélection et importation de vins fins
Pessac-Leognan Logé en caisse bois d’origine de 6 bouteilles 75 cl Parker 94-96+ | Quarin 96 | Galloni 95-98 | Weinwisser 19 | Decanter 98 | Yves Beck 100
150.26 CHF (139.00 CHF HT)
Yves Beck 100 points www.yvesbeck.wine Dégusté le 02.11.2020 par Yves Beck 37% Cabernet Franc, 34% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot Bouquet élégant, complexe aux notes de réglisse suivies d’une touche de café. Avec un peu d’air je relève des nuances de lard grillé. Finalement de classiques notes de violettes, cerises, baies noires et graphite apparaissent et prennent le dessus. Attaque racée, vive, puissante… et fine ! Les tannins se révèlent de manière exceptionnelle, petit à petit le long du palais. Ils ne semblent guère imposants de prime abord et c’est bien là qu’ils se distinguent en gardant le meilleur pour la fin. Ils ont du muscle, de la puissance et de la subtilité, dans la mesure où ils confèrent de la pertinence et non du volume. Ils emballent l’ensemble du palais et commettent même l’affront de recaler l’acidité… il fallait quand-même oser ! L’acidité, justement, accuse bien le coup et ne manque pas de signaler sa présence en entourant la pertinence tannique. La fin de bouche est énergique, dynamique en cumulant fraîcheur, intensité, finesse et persistance. Un vin exceptionnel, je le répète, non pas par sa puissance, mais par son aptitude à juste élever la voix en communiquant des données précises, pointues, en conjuguant puissance et finesse. Carmes Haut Brion brille par sa force tranquille. 2028-2060
Jane Anson 98 points www.decanter.com (at Bordeaux, 10 Nov 2020) The march of Carmes Haut-Brion continues in 2018. Once again it stands out for a number of reasons: not least because of its high amount of Cabernet Franc, and also because it is made with 53% whole-bunch fermentation – a brave choice by winemaker Guillaume Poutier and one that pays off hugely in terms of balance and lean muscular build. Even without knowing any of the story behind the bottle, you would be hard-pressed to pass this wine by. It has obvious intensity but as you sit with it the softness and approachability of the tannins becomes apparent, helped by the inviting floral edge to the nose, adding peony and violet lift. The black fruits running through the palate are tight but silky and seductive – this has a higher Cab count than usual because the Merlots were more affected by the challenges of the vintage. The palate pulses, switching between richness and delicacy, feeling expertly handled. You get the feeling that you can relax – they’ve got everything covered! It will inevitably close down in a few years, but until then you could almost go for it with a good carafe. IPT95. Harvested 13-28 September. 3.58pH. Ageing is mostly in large oak casks, 76% new, plus 9% aged in amphorae. Drinking Window 2027 – 2042
Jean-Marc Quarin 96 points www.quarin.com Couleur sombre et intense. Belle. Nez intense, fin, au fruité frais, mûr et crémeux. Nuances épicées. Pointe sudiste. Complexe. Aérien à l’attaque, juteux au développement, complexe en milieu de bouche, fondant, délicieux, puissant et légèrement résineux dans sa saveur, le vin évolue noble et profond, vers une finale complexe, au grain de tannin fin et noble. C’est délicieux. Assemblage : 35 % cabernet franc, 34 % cabernet sauvignon, 29 % merlot. Degré d’alcool : 13°75 – pH : 3,59. Vinification réalisée avec 55 % de grappes entières. Elevage en 100 % fût neuf.
Antonio Galloni 95-98 points www.vinous.com The 2018 Les Carmes Haut-Brion is one of the wines in this vintage that comes very close to its 2016 sibling. A wine of dazzling intensity and stature, Les Carmes Haut-Brion is simply magnificent. Rose petal, wild black cherry, sage, menthol, licorice and dried herbs add myriad shades of complexity to this explosive, dense wine. As always, Les Carmes is done with a fair amount of whole clusters, 40% in this case, but in 2018, the maturity is such that the stems are very well integrated into the wine’s fabric. The blend is 37% Cabernet Franc, 34% Merlot and 29% Cabernet Sauvignon.
Lisa Perrotti-Brown 94-96+ points www.vinous.com The 2018 Les Carmes Haut-Brion is composed of 37% Cabernet Franc, 34% Cabernet Sauvignon and 29% Merlot. It was made using 52% whole cluster and has 13.75% alcohol. It is anticipated to age 18-24 months in 75% new oak barriques, 16% foudres and 9% amphorae. Deep garnet-purple colored, it is slightly broody and reduced to begin, slowly growing to reveal notions of charcoal, smoked meats, truffles and tilled soil over a core of black raspberries, warm black cherries, blackberry coulis and redcurrant jelly plus wafts of Provence herbs and iron ore. Medium to full-bodied, the palate is taut and muscular, tense with latent energy, offering a rock-solid backbone of firm, grainy tannins and bold freshness to support the bright, vibrant fruit, finishing long and mineral laced.