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Sélection et importation de vins fins
Saint-Julien deuxième cru classé en 1855 Logé en caisse bois d’origine de 6 ou 3* bouteilles 75cl William Kelley > Parker 94-96 | Yves Beck 96-98 | Georgina Hindle > Decanter 96 | Jean-Marc Quarin 99 | Antonio Galloni > Vinous 94-96 | Neal Martin > Vinous 95-97 | Jeb Dunnuck 97-100 Disponible dès avril 2025 * supplément CHF 1.50/blle
109.18 CHF (101.00 CHF HT)
Jeb Dunnuck 97-100 points www.jebdunnuck.com I was blown away by the 2022 Château Léoville Poyferré, which is a classic blend of 58% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot, and 4% each of Cabernet Franc and Petit Verdot. Harvest spanned from the 8th to the 28th of September, the vinification is in tronconique tanks (parcel by parcel), and the élevage will span 18-20 months in 80% new barrels. This inky hued beauty offers that rare mix of power and elegance and offers ample cassis and assorted blue fruits, full-bodied richness, an opulent, concentrated, yet flawlessly balanced mouthfeel, velvety tannins, and plenty of classic Saint-Julien violets, espresso roast, and crushed stone-like minerality. Despite its incredible concentration and depth, it stays beautifully balanced. In a region that seems to only talk about finesse and elegance, it’s a relief to still have producers such as this producing powerful, intense, singular wines. Hats off to the Cuvelier family and their team.
J’ai été époustouflé par le Château Léoville Poyferré 2022, qui est un assemblage classique de 58 % de cabernet sauvignon, 34 % de merlot et 4 % chacun de cabernet franc et de petit verdot. Les vendanges ont eu lieu du 8 au 28 septembre, la vinification s’est faite en cuves tronconiques (parcelle par parcelle), et l’élevage durera 18 à 20 mois dans 80 % de barriques neuves. Cette beauté à la teinte d’encre offre un mélange rare de puissance et d’élégance et présente une abondance de cassis et de fruits bleus assortis, une richesse corsée, une bouche opulente, concentrée, mais parfaitement équilibrée, des tanins veloutés et beaucoup de violettes classiques de Saint-Julien, de torréfaction d’espresso et de minéralité semblable à celle des pierres concassées. Malgré sa concentration et sa profondeur incroyables, il reste magnifiquement équilibré. Dans une région qui semble ne parler que de finesse et d’élégance, c’est un soulagement d’avoir encore des producteurs comme celui-ci qui produisent des vins puissants, intenses et singuliers. Chapeau à la famille Cuvelier et à son équipe.
Yves Beck 96-98 points www.yvesbeck.wine
58% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot, 4% Cabernet Franc, 4% Petit Verdot
Très invitant de par sa pluralité et son charme, le bouquet de Poyferré révèle des parfums de sureau, de réglisse et de graphite ainsi qu’une touche de lavande. En bouche le vin surprend par sa délicatesse et son tempérament, respectivement par la symbiose qui en résulte. Le vin me semble prudent et conquérant à la fois. On relèvera également la symbiose entre la tension de la structure acide avec des tannins puissants est convaincante. J’y vois une forme de sagesse. Tout s’installe lentement, le côté crémeux assure une certaine ampleur tandis que les tannins se révèlent sans éclat mais avec vigueur. 2028-2052
Jean-Marc Quarin 99 points www.quarin.com Couleur sombre, intense, pourpre et belle. Nez intense, fin, fruité, pur et subtil. Touche crémeuse à l’agitation. Bouche toute en minutie fondante, avec de l’éclat dans le goût, un corps moelleux, d’une profondeur supérieure à d’habitude. Complexe, énergique, le vin évolue sur une puissance bien contrôlée, sur une grande finale à la tannicité noble. C’est tellement troublant.
Antonio Galloni 94-96 www.vinous.com The 2022 Léoville-Poyferré is unctuous, deep and super-expressive, but not at all over-done. There’s tremendous energy driving through a core of red/purplish fruit. Deceptively medium in body, the 2022 is a potent, statuesque Léoville-Poyferré that will offer many years of exceptional drinking.
Georgina Hindle 96 points www.decanter.com (at Bordeaux, 01 Apr 2022) Another excellent showcasse for this estate run by Sara Lecompte Cuvelier. Supple, lively, fresh and round, a nice controlled core of red and black fruit – blackcurrants, cherries and violets with juicy acidity and lean tannins that are fine and well integrated. This feels powerful and concentrated no doubt but the strength comes underneath the fruit and acidity, like a creeping tiger waiting to pounce. Lovely frame and execution, feels on the more opulent and potent side but the acidity and tannin definition is brilliant and this has a really drinkable and moreish quality. 4% Petit Verdot completes the blend. 3.87pH. 9% press wine. A yield of 33.4hl/ha. 75% grand vin production. Julien Viaud consultant. Tasted three times and was impressed each time. Ageing 18-20 months in French oak barrels, 80% new, 20% second fill.
William Kelley 94-96 points www.erobertparker.com The 2022 Léoville Poyferré has turned out very nicely, offering up aromas of crème de cassis, cherries, violets and creamy new oak, followed by a medium to full-bodied, rich and fleshy palate that’s ripe but lively, with supple tannins and a long, vanillin-inflected finish. This year, the team began picking their Merlot comparatively early and didn’t perform a saignée (tank bleed), given the natural concentration of the vintage, though it remains the most flamboyant and demonstrative of the three Léoville estates, seeing some 80% new oak with malolactic fermentation in barrique for the new barrels. It will be a blend of 58% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot and the balance Cabernet Franc and Petit Verdot.
Neal Martin 95-97 www.vinous.com The 2022 Léoville Poyferré was picked 8 to 28 September at 33.4hL/ha and matured in 80% new oak. It has a high IPT of 93 and 14.4% alcohol (half a degree less than the 2018). It is quintessentially LP on the nose, with those extravagant and sensual black and blueberry fruit, intermingling with crushed violet and iris. The palate is medium-bodied with fine tannins, very harmonious and focused, perhaps more linear than expected with a velvety-smooth finish. This is a very classy, sophisticated Saint-Julien that may well rest at the top of my banded score once in bottle.