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Sélection et importation de vins fins
Graves 1er grand cru classé en 1959 Logé en caisse bois d’origine de 3 ou 6 bouteilles 75cl William Kelley > Parker 100 | Yves Beck 98-99 | Jane Anson > Decanter 98 | Jean-Marc Quarin 97 | Antonio Galloni > Vinous 96-98 | Neal Martin > Vinous 97-99 | Jeb Dunnuck 99
405.38 CHF (375.00 CHF HT)
William Kelley 100 points www.erobertparker.com 6th Apr 2023 The 2020 La Mission Haut-Brion is a brilliant effort that exhibits a level of balance and integration that are impressive in such a powerful young Bordeaux. Unwinding in the glass with aromas of dark berries and plums mingled with burning embers, pencil shavings, violets and smoked black tea, it’s full-bodied, deep and concentrated, with a layered, elegantly muscular profile, its brooding core of fruit framed by a generous endowment of powdery tannin that tempers the ripeness of the vintage. Checking in at 14.7% alcohol, it’s nonetheless more classically styled than the more flamboyant 2019 vintage or even the slowly maturing 2010 which I re-tasted alongside for context.
La Mission Haut-Brion 2020 est un vin brillant qui présente un niveau d’équilibre et d’intégration impressionnant pour un jeune bordeaux aussi puissant. Dans le verre, il déploie des arômes de baies noires et de prunes mêlés à des notes de braise, de copeaux de crayon, de violette et de thé noir fumé. Il est corsé, profond et concentré, avec un profil étagé et élégamment musclé, son noyau fruité inquiétant étant encadré par une généreuse dotation de tanins poudreux qui tempèrent la maturité du millésime. Avec un taux d’alcool de 14,7 %, il est néanmoins plus classique que le millésime 2019, plus flamboyant, ou même que le 2010, qui mûrit lentement et que j’ai dégusté à nouveau à ses côtés pour le mettre en contexte.
Jeb Dunnuck 99 points www.jebdunnuck.com 29.03.2023 The Grand Vin 2020 Château La Mission Haut-Brion is cut from the same cloth as the La Chapelle, only it brings more of everything. Black raspberries, cassis, ripe cherries, sandalwood, smoked tobacco, and acacia flowers are just some of its nuances, and this beauty hits the palate with full-bodied richness, a layered, seamless, sexy mouthfeel, remarkable tannins, and a great, great finish. The level of purity, finesse, and elegance, paired with incredible concentration, is something to behold. Give bottles just 5-7 years in the cellar and enjoy over the following half a century. The blend is 48.6% Merlot, 43.2% Cabernet Sauvignon, and the rest Cabernet Franc, hitting a natural alcohol of 14.7%
Le Grand Vin 2020 Château La Mission Haut-Brion est taillé dans la même étoffe que La Chapelle, mais il apporte plus de tout. Framboises noires, cassis, cerises mûres, bois de santal, tabac fumé et fleurs d’acacia ne sont que quelques-unes de ses nuances, et cette beauté frappe le palais avec une richesse corsée, une bouche stratifiée, homogène et sexy, des tanins remarquables et une très, très grande finale. Le niveau de pureté, de finesse et d’élégance, associé à une concentration incroyable, est quelque chose à voir. Laissez les bouteilles 5 à 7 ans en cave et dégustez-les pendant le demi-siècle qui suit. L’assemblage comprend 48,6 % de merlot, 43,2 % de cabernet sauvignon et le reste de cabernet franc, avec un taux d’alcool naturel de 14,7 %.
Yves Beck 97-99 points www.yvesbeck.wine Superbe bouquet, tant par son intensité que sa complexité. Notes minérales, fruitées et florales au travers de nuances d’iris, de griottes. En bouche le vin affiche d’entrée un côté énergétique, vibrant et même salin. Que de race et de précision avec une excellente intensité aromatique ainsi que des tannins fins et juteux. Finale rafraîchissante, légèrement mentholée, agréablement fruitée et infiniment longue ! 2028-2060
Neal Martin 97-99 points www.vinous.com The 2020 La Mission Haut-Brion was picked September 7–29. It has a very intense and beautifully defined bouquet of blackberry, wild strawberry, wilted violet petals and hints of orange blossom. It unfolded with aeration as I examined it side-by-side against its neighbor over the course of an hour. The exquisitely balanced palate is lightly spiced on the entry and segues into a very structured midpalate that frames the weight of pixelated black fruit. That spicy theme continues and is exaggerated toward a finish that fans out wonderfully. This is a less alcoholic La Mission Haut-Brion compared to recent vintages, a bit « cooler » and streamlined, yet no less intense and satisfying. An enthralling wine in the making from Jean-Philippe Delmas and his team.
Lisa Perrotti-Brown 97-99 points www.erobertparker.com Composed of 48.6% Merlot, 43.2% Cabernet Sauvignon and 8.2% Cabernet Franc, harvested from 7th to 29th September, the 2020 La Mission Haut-Brion has an alcohol of 14.7%. It needs considerable swirling and coaxing to reveal slowly emerging scents of freshly crushed blackcurrants, Morello cherries, wild blueberries and forest floor, leading to suggestions of violets, baker’s chocolate and cardamom with wafts of dusty soil and oolong tea. The medium to full-bodied palate bursts with impactful, fresh red, black and blue fruit layers, supported by impressive freshness and fantastically ripe, fine-grained tannins, finishing very long and fragrant. A stunning expression of this vintage!
Antonio Galloni 97-99 points www.vinous.com The 2020 La Mission Haut-Brion is a gorgeous, elegant wine. Silky and pliant, La Mission is all finesse. Fine tannins lend energy as the 2020 gradually opens with some coaxing. Today, the flavors are remarkably primary, and yet the 2020 is so persistent, so elegant. Hints of cedar, tobacco, gravel and dried herbs add aromatic complexity, but the 2020 is a mere infant. I can’t wait to watch it grow up. There is a bit of new oak that needs to integrate, but nothing élevage can’t take care of.
Jane Anson 98 points www.decanter.com (at Primeur week tastings in Bordeaux, 01 May 2021) A kick of black fruit and confident spice right from the first nose, this is an intense and concentrated La Mission, tightly in control, not letting up from beginning to end. The pencil lead and bitter dark chocolate is layered in between the cassis notes in a way that makes you see the Cabernet influence although this is majority Merlot (once again – this is a character of the year, low yields of Cabernet mean Merlot is more featured in the blend than usual; but the intensity of the Cabernets mean that it still has an outsized influence on flavour profile). Grilled coffee beans overtake on the close of play, this is seductive and switches beautifully between the tannins pressing in on the palate and the juice expanding things outwards. This is the wine to go for in the Domaines Clarence Dillon stable this year. Harvest from 7th to 29th September. Drinking Window 2030 – 2050
Jean-Marc Quarin 97 www.quarin.com Couleur sombre, intense et pourpre. Grand nez complexe, intense, profond, noble et suave. Ouh là là, quel plaisir ! Immédiatement minutieux dans sa texture, le vin se pâme en milieu de bouche, il caresse le palais, fond, puis sa stimulation s’accélère. Il s‘achève puissant, long, complexe, sur des arômes de fruits noirs avec un retour de nuances fumées dans la persistance et un grain de tannin très fin. Assemblage : 48,6 % merlot, 43,2 % cabernet sauvignon, 8,2 % cabernet franc. Degré d’alcool : 14°7 – pH : 3,85 (moyenne +) – IPT : 74. Rendement : 42,4 hl/ha. Production : 50,2 % de la récolte.