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Sélection et importation de vins fins
Pomerol Logé en caisse bois d’origine de 6 bouteilles 75cl Lisa Perrotti-Brown > Parker 96-98 | Yves Beck 98 | Antonio Galloni 96-98 | Jean-Marc Quarin 97 | Neal Martin 98 | Jane Anson > Decanter 97 | Choukroun Chicheportiche Jonathan > Vertdevin 100
264.85 CHF (245.00 CHF HT)
Choukroun Chicheportiche Jonathan 100 points www.vertdevin.com (Dégusté en mai 2021) Le nez est élégant, racé et offre une jolie définition, de la précision, de la pureté du fruit, une très belle finesse du grain, de la profondeur, de l’intensité ainsi que de la puissance mais tout en délicatesse. On y retrouve des notes de cassis sauvage pulpeux, de petits fruits noirs frais/pulpeux et plus légèrement de myrtille écrasée associées à de petites touches de framboise écrasée, de réglisse/zan, de toasté, de fines pointes de petite prune violette éclatante, de chocolat ainsi qu’à une subtile pointe de poivre de cuben/d’épices douces et de minéralité racée. La bouche est fruitée, aérienne, élégante, gourmande, délicate, joliment racée (sens de la place) et offre une jolie définition, de la précision, de la tension, de la délicatesse, une très belle finesse du grain, de la fraicheur, de la profondeur, une fine trame acidulée/minérale ainsi qu’une belle précision du fruit et de la pureté. En bouche ce vin exprime des notes de cassis juteux/pulpeux, de mûre de boysen fraiche et plus légèrement de prune noire éclatante/fraiche associées à des touches de petits fruits sauvages, de framboise, de bleuet, de violette ainsi qu’à de fines pointes de réglisse, de chocolat, de toasté, de noisette toastée, de cardamone, à de discrètes pointes de poivre de cuben, de tabac blond frais, d’épices douces et de gousses de vanille (en fond). Les tannins sont bien menés, élégants, racés, joliment fins et précis. Une belle persistance avec une imperceptible pointe de café et d’amande écrasée. Quelle finesse, pureté et précision ! Félicitations !
Yves Beck 98 points www.yvesbeck.wine
Dégusté le 22.12.2021 par Yves Beck
84% Merlot, 16% Cabernet Franc
Quelle notion de pureté, de clarté ! Le vin se révèle avec parcimonie, on pourrait presque parler de prudence, quoiqu’il affiche une étonnante énergie dès l’attaque ! C’est un Conseillante très précis, qui va droit au but. Ses tannins se révèlent lentement. Ils sont imposants mais bien complétés par l’énergie de la structure acide. L’expression aromatique marque une finale tonique et persistante. Que de caractère, d’énergie ! 2026-2049
Welch ein Begriff von Reinheit, von Klarheit! Der Wein offenbart sich mit Sparsamkeit, man könnte fast von Vorsicht sprechen, obwohl er schon im Auftakt eine erstaunliche Energie an den Tag legt! Die Tannine entfalten sich langsam. Sie sind imposant, werden aber perfekt durch die energetische Seite der Säurestruktur ergänzt. Die Aromatik prägt das animierende und anhaltende Finale… lange. So viel Charakter und Energie! 2026-2049
Lisa Perrotti-Brown 96-98 points www.robertparker.com The 2019 La Conseillante is a blend of 84% Merlot and 16% Cabernet Franc, harvested from the 17th of September to the 7th of October at yields of 34 hectoliters per hectare. It is being aged in 70% new French oak barrels, 27% second fill barrels and 3% amphora. The alcohol this year is 14.5% with a pH of 3.67. Very deep purple-black colored, it comes bounding out of the glass with all the energy of a new puppy, featuring notes of warm plums, wild blueberries and freshly crushed black cherries with hints of licorice, molten chocolate, violets, woodsmoke and tar plus a waft of lavender. Medium to full-bodied, the palate is laden with layer upon layer of black and blue fruits with loads of floral sparks and a very fine-grained, silt-like texture, finishing with incredible freshness and a provocative mineral edge. La Conseillante’s signature perfume, purity and restrained power shine through with amazing clarity and style this vintage.
Jean-Marc Quarin 97 www.quarin.com Coup de coeur. Couleur sombre, intense, belle et profonde. Nez très aromatique, fin, complexe, truffé, crémeux, avec une touche de violette. Moelleux à l’attaque, fondant et très subtil en milieu de bouche, avec beaucoup de profondeur dans la saveur entre le milieu et la finale et un gras fin qui se répand partout, dense et aérien, le vin s’achève long, savoureux, complexe, original et très, très bon. Bravo ! Assemblage : 84 % merlot, 16 % cabernet franc. Rendement : 34 hl/ha. Degré d’alcool : 14°5 – pH : 3,67.
Neal Martin 98 points www.vinous.com The 2019 La Conseillante was stellar from the sample sent to « Martin Towers » in spring 2020, and the news is that there is no change in bottle. Allowed to open while gossiping away with winemaker Marielle Cazaux (you have to catch up when you are unable to see people regularly), the 2019 unveils an awesome, extraordinarily pure bouquet that seduces the senses, featuring dark cherries, blueberry, pressed violet and a touch of blood orange, all displaying wonderful delineation. The palate is medium-bodied and cohesive, with fine-grained tannins and a judicious touch of black pepper toward the finish, which fans out gloriously while maintaining a sense of class. The best La Conseillante since the 2010? No – better.
Jean-Marc Quarin 96 points www.quarin.com Couleur sombre, intense, belle et profonde. Nez intense, complexe, subtil, riche et très sophistiqué. Un mélange de truffes, de fleurs, de crème fraîche, de réglisse, de goudron. Incroyable ! Moelleux en entrée de bouche, très savoureux puis profond au milieu, il évolue complexe, juteux et gras avec beaucoup de goût et une grande tension de structure. Longue finale séveuse, réglissée et noble. C’est incrachable ! À la fois le gras de Petrus et les nuances fleuries de la Conseillante. Bravo ! Assemblage 85 % de merlot, 15 % de cabernet franc. Degré d’alcool : 13°5 ; pH : 3.36 ; rendement : 34 hl/ha.
Antonio Galloni 96-98 points www.vinous.com General Manager and Winemaker Marielle Cazaux turned out one of the jewels of the vintage with the 2019 La Conseillante. Fresh, nuanced and beautifully perfumed, the 2019 is a total stunner from the very first taste. What impresses me most about the 2019 is its freshness and vivacity, both so rare in 2019 in Pomerol. Inky dark fruit, lavender, mint and spice all build effortlessly. At 16%, the Cabernet Franc is particularly expressive, especially in the wine’s aromatics. The 2019 is a wine of pure and total sensuality. Don’t miss it. Harvest took place from September 17 to 20 for the Merlot and September 30 to October 7 for the Cabernet Franc, picking only in the early morning to preserve freshness in the fruit. In the cellar, Cazaux opted for a reduced number of pumpovers but over longer periods of time. Malolactic fermentation was done mostly (80%) in steel. Aging is in 70% new oak, 27% once-used barrels and 3% amphora, and is projected to be 16-17 months.
Jane Anson 97 points www.decanter.com (at Bordeaux, 12 May 2020) Deeply coloured, high aromatics with iris and violets, extremely focused with savoury fruits – a character that I have found in the Cabernet Francs in this vintage. It has an excellent grip that takes hold from the first moment and carries you through building tannins. A lovely tactile wine and an austere finish, signs that this will age for decades. The chocolate of Pomerol comes in on the end, but you have to wait for it, the beginning is savoury blueberry and raspberry fruit. Harvest September 17 to 21, taking in all the Merlot in four days, quite unusual but they knew rain was coming and wanted it to be in; they pick only in the morning to keep freshness, then Cabernet Franc September 30 and again one day October 7 (the drought slowed ripening more of the Cab Franc). A yield of 34hl/ha. Drinking Window 2027 – 2043