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Sélection et importation de vins fins
Margaux troisième cru classé en 1855 Logé en caisse bois d’origine de 6 ou 3* bouteilles 75cl William Kelley > Parker 94-96 | Yves Beck 96-97 | Georgina Hindle > Decanter 95 | Antonio Galloni > Vinous 96-98 | Neal Martin > Vinous 90-92 Disponible dès avril 2026 * supplément CHF 1.50/blle
54.05 CHF (50.00 CHF HT)
Yves Beck 96-97 points www.yvesbeck.wine
61% Cabernet Sauvignon, 23% Merlot, 6% Cabernet Franc
Giscours 2023 se révèle de manière imposante, non pas forcément par son intensité, mais bien plus par sa manière de révéler les moult facettes olfactives et la profondeur dont il dispose, avec pour leitmotiv une fraîcheur enthousiasmante. De bonne densité, le vin gagne en largeur le long du palais. Il peut, pour cela, compter sur l’appui de ses tannins qui ne cessent de plébisciter l’ensemble du palais tandis que l’acidité se veut autant structurante qu’incisive et rafraîchissante. On relèvera également les fins amers qui cautionnent l’expression aromatique en fin de bouche et qui étirent la finale. Un Giscours puissant, lumineux, à la structure saillante, salivante et énergisante. 2029-2048
Antonio Galloni 96-98 points www.vinous.com The 2023 Giscours is the very best wine I have ever tasted here. Giscours has been knocking on the door of Bordeaux’s elite for a few years now. Two thousand twenty-three is the year in which Giscours joins the region’s big boys and girls. A towering, majestic Margaux, the 2023 dazzles from start to finish. What a wine!
William Kelley 94-96 points www.erobertparker.com The 2023 Giscours is one of the real successes of the vintage, unwinding in the glass with aromas of dark berries, cherries and red fruits mingled with hints of undergrowth, violets and licorice. Medium to full-bodied, deep and layered, it’s seamless and concentrated, with a fleshy core of fruit framed by ripe, powdery tannins and succulent acids, concluding with a long, broad finish. It’s a blend of 71% Cabernet Sauvignon, 23% Merlot and 6% Cabernet Franc.
Désormais entièrement sous le contrôle de la famille Albada, le Château Giscours est enfin sur le point de construire un nouveau chai, qui devrait être opérationnel pour le millésime 2027. Les premières nouvelles plantations utilisant les sélections massales exclusives de la propriété sont également en cours. L’évolution de cette propriété dynamique de Margaux se poursuit donc à un rythme soutenu. En 2023, les températures ont été classiques (aidées sans doute par le grand lac qui sert en quelque sorte de climatiseur naturel au cœur des vignobles du domaine), même si les températures maximales ont été bien supérieures à la moyenne. L’équipe a osé attendre la pleine maturité de son cabernet sauvignon, récoltant en plusieurs passages dans chaque parcelle en fonction de l’âge des vignes, comme c’est désormais la norme à cette adresse, pour produire un vin de vrai caractère et de plénitude, digne de succéder à l’épatant 2022.
Georgina Hindle 95 points www.decanter.com Some clear Cabernet notes on the nose, herbal elements, blackcurrant leaf and cranberry fruit. Smells ripe and cool with gorgeous milk chocolate elements. Energy is the first thing that springs to mind. There’s power here but there’s precision and velvety tannins to this too which gives both structure and brightness. Excellent harmony, this has roundness and depth, not too lean, with crunchy and really present chalky, wet stone tannins. Cranberry and strawberry with blueberry. Still lean, it’s straight but finessed with long, lingering flavours. It’s not as soft and plush as Giscours can be, not as naturally sexy, it’s more serious, but there’s suaveness here. Excellent effort. 3.75pH. Ageing 50% new oak. 70% grand vin production.
Neal Martin 90-92 points www.vinous.com The 2023 Giscours was picked between September 6 and October 6, a month-long harvest at an average of 31hL/ha, lower than usual due to the loss of Merlot. This has a higher percentage of Cabernet Sauvignon (71%). No sulfites were added until fermentation, and the élevage includes 50% new oak. This sample was taken from a foudre that represents a combination of barrels; I tasted it three times thereafter. It has a classically styled bouquet, less open and concentrated than the 2022, but well-defined with graphite-tinged black fruit. The palate is medium-bodied with a bright entry, a crisp line of acidity and fresh black fruit, with a noticeable marine/briny influence that guides the finish. This is not a powerful Giscours and doesn’t quite have the persistence of the previous vintage, but I admire its linearity and classicism.