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Sélection et importation de vins fins
Saint-Emilion Premier Grand Cru classé A en 2012 Logé en caisse bois de 6 bouteilles 75 cl Jean-Marc Quarin 98 | Yves Beck 98-99 | Jane Anson > Decanter 98 | Neal Martin > Vinous 98 | Antonio Galloni > Vinous 100
794.54 CHF (735.00 CHF HT)
6 en stock
Antonio Galloni 100 points www.vinous.com The 2019 Cheval Blanc is a stunning, riveting wine. There is simply nothing like a great Cheval in all of Bordeaux. Soaring aromatics are immediately alluring. Bright red-toned fruit, blood orange, cinnamon, espresso and dried herbs build in a Cheval that possesses tremendous layers and exceptional balance. Clean, mineral notes lend tension and drive. The 2019 is a bit strict today and not ready to show all its cards, but it is very clearly a special, special wine in the making. In 2019, the Grand Vin represents 82.5% of the estate’s production, a very high amount by any measure. I wouldn’t dream of touching a bottle anytime soon. The 2019 is an eternal Cheval Blanc.
Neal Martin 98 points www.vinous.com The 2019 Cheval Blanc was picked from September 10 until October 4 at 41hL/ha. Pierre-Olivier Clouet said that it was important not to have too low a yield in order to maintain balance. This has an almost introspective nose at first, showing blackberry and touches of cassis, cedar and tobacco, plus a hint of wild mint in the background. The palate is medium-bodied with a fresh opening, and much livelier than the nose at the moment thanks to the superb tension, the Cabernets lending density in tandem with elegance. Quintessentially Cheval Blanc, but there is little doubt in my mind that it will take longer to come around than the 2018. Have a cellar handy, because this is a mighty Cheval Blanc from Pierre Lurton and his able team.
Jean-Marc Quarin 98 points www.quarin.com Couleur sombre, intense, vive et pourpre. Merveilleux nez ! Intense, fin, subtil, pur, complexe, floral, épicé, avec une touche d’agrumes et de violette. Au final, il se rapproche plus de Pomerol que ce que l’on sait de Saint-Emilion. En bref, c’est du Cheval Blanc, ce lieu totalement à part. Délicat en entrée de bouche, comme souvent, moelleux et fondant au milieu, il prend une dimension autre en s’approchant de la finale. Plus juteux, plus dense et pourtant plus aérien, il se montre plus riche en saveurs. Il persiste, noble et même racé, un mot que j’utilise très peu souvent pour décrire Cheval Blanc. Assemblage : 58 % merlot, 34 % cabernet franc, 8 % cabernet sauvignon. Degré d’alcool : 14°35 – Ph : 3,74. Rendement : 41 hl/ha.
Yves Beck 98-99 points www.yvesbeck.wine Dégusté le 25.05.2020 par Yves Beck 58% Merlot, 34% Cabernet Franc, 8% Cabernet Sauvignon Pourpre violacé. Que d’intensité dans ce bouquet avec tant de finesse et d’amplitude. Je trouve le nez bouleversant avec une multitude de notes tant au niveau floral que fruité, sans compter les épices ! En bouche le vin est d’une exceptionnelle finesse et d’une ampleur contrôlée dans la mesure où elle endosse le rôle de force tranquille. Les tannins sont fins, crémeux, suaves et puissants. Je trouve ce Cheval Blanc brillant dans le contexte (et hors aussi) du millésime, car il sait tirer parti de tous les aspects, tant au niveau solaire que frais avec de l’opulence et de l’acidité. Un Cheval prêt à défier les décennies. 2026-2054
Jane Anson 98 points www.decanter.com (at Bordeaux, 29 May 2020) Extremely precise floral and berry aromatics build out of the glass and this sense of construction continues through the palate. On the attack you get a whoosh of powerful blueberry and blackberry, with sage, woodsmoke and crushed stone, all cut cleanly through, exposing juicy minerality and a feel of different elements layering on top of each other. 82% 1st wine in this vintage. Harvest from September 10, picking only in the mornings for two weeks (the only three plots of Merlot that were brought in after the September rains are in Petit Cheval). Biodiversity is blooming at Cheval right now – 40 brebis goats and sheep since October 2019, alongside pigs, 200 Bresse chicken, 40 egg-laying chickens and 16 beehives. They have planted 850 fruit trees this winter among the vines, and no longer work the soils. Less Cabernet Franc in the vineyard until 2022 due to replanting. Drinking Window 2027 – 2044