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Sélection et importation de vins fins
Saint-Emilion 1er Grand Cru Classé B Logé en caisse bois d’origine de 6 bouteilles 75 cl Lisa Perrotti-Brown > Parker 95-97+ | Yves Beck 98 | Jane Anson > Decanter 95 | Jean-Marc Quarin 95 | Neal Martin > Vinous 92-94
67.02 CHF (62.00 CHF HT)
Lisa Perrotti-Brown 95-97+ points www.robertparker.com Displaying a deep purple-black color, the 2020 Beau-Sejour Becot prances out of the glass with showy scents of preserved plums, chocolate-covered cherries, wild blueberries and raspberry preserves, plus suggestions of rose oil, ground cloves and licorice. The elegantly crafted, medium-bodied palate shimmers with energy, offering a fantastic intensity of crunchy red and black fruits, supported by fine-grained tannins and bold freshness, finishing long and perfumed. Simply stunning.
Yves Beck 98 points www.yvesbeck.wine Il fut un temps où BSB (c’est plus court à écrire) sonnait la diane dès les premières secondes… et bien cette époque est révolue. Maintenant, il dispose d’une petite sonnette permettant d’ouvrir la porte ! Notez qu’il suffit de l’entrouvrir, car le vin se fraye un chemin avec une subtilité rarement observée. Le 2020 se distingue par sa fraîcheur, son côté élancé, aérien, précis et vigoureux. Quelle notion d’énergie, de force tranquille et quelle aptitude à aller de l’avant, avec une parfaite vision de la ligne d’horizon. Le vin sait exactement où il veut aller, dans notre gosier, mais d’abord il faudra qu’il passe en cave. Ceci ne doit pas vous empêcher de le goûter dès qu’il sera livré. Un vin ça se goûte, ça s’observe, ça se suit et puis ça se savoure. Il faut juste en avoir assez. J’aimerais terminer en soulignant un point auquel j’attache de l’importance : les styles évoluent, il y a eu des changements notoires à Beau-Séjour Bécot. Ils ont pour objectif d’être encore plus proche du terroir, du rocher et de suivre le vin dans sa manière de s’exprimer. Ces changements sont évolutifs et ne remettent pas en question ce qui s’est fait auparavant, car n’oublions pas que l’on ne peut qu’être là, s’il y avait quelqu’un avant ! Donc avant, c’est aussi demain. 2026-2045
Jean-Marc Quarin 95 points www.quarin.com Couleur sombre, intense et belle. Nez intense, fin, fruité, floral, parfumé et noble. Très pur à l’agitation du verre. Moelleux en entrée de bouche, extrêmement aromatique et fondant au milieu, avec du goût et des nuances nobles variant de gras à énergiques, le vin s’étire long, complexe en finale, sur un beau grain de tannin. Assemblage : 85 % merlot, 13 % cabernet franc, 2 % cabernet sauvignon.
Jane Anson 95 points www.decanter.com (at Primeur week tastings in Bordeaux, 01 May 2021) Velvety rich deep blue fruits, this is powerful and measured, fruit-forward and yet subtle, layered blueberry and raspberry with smoked almonds and mocha on the finish. Sleek and finessed fruit flavours, a sense of forward motion from beginning to end and a burst of freshly-grated minerality on the finish. Extremely good quality. This is the second to last vintage in the new cellar, before building a new cellar for 2023 vintage. They have done a lot of work in the vineyards studying the terroir to understand how smaller sectors and zones within each plot reacts, and this work of studying the plots will help to inform the new cellar. Harvest September 8th to September 29th. 3.5ph. A yield of 42hl/ha. 16 months ageing in 65% new oak barrel, 35% in vats, amphoras and 20hl oak tanks. Thomas Duclos consultant. Drinking Window 2028 – 2044
Neal Martin 92-94 points www.vinous.com The 2020 Beau-Séjour Bécot was picked 8 September until 30 September, but mostly between 8-12 September, around 70% of the production. It is one of the highest percentages of Merlot in recent years partly due to restructuring of the vineyard and also higher yields (47-48hl/ha) compared to the Cabernets. With no SO2 used during fermentation and matured in 55% new oak (20hl Stockinger and Taransaud foudres and regular barriques) it is tightly wound on the nose, so I afforded the sample an hour to really open. It offers predominantly red berry fruit, wild mint and traces of dried honey, more floral scents emerging, violet and iris flower blossoming with time in the glass. The palate is medium-bodied with pliant tannins, very well judged acidity, a very graceful and unpretentious Saint-Émilion, harmonious with a touch of white pepper enhancing the precise finish. This is a classically styled Beau-Séjour Bécot that conveys a brooding intensity, so I would give it several years in the cellar.