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Sélection et importation de vins fins
Pessac-Leognan Logé en caisse bois d’origine de 1 magnum 150 cl Neal Martin 92-94 | Quarin 97 | Galloni 93-96 | Yves Beck 99
269.17 CHF (249.00 CHF HT)
Yves Beck 99 points www.yvesbeck.wine dégusté le 4.11.2019 41% Cabernet Franc, 29% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot Robe rouge grenat aux reflets violets. Le bouquet de Carmes se révèle de manière filigrane. Il laisse d’abord apparaître des notes florales qui évoquent la violette. Avec un peu d’air ce sont les fruits rouges qui sont mis en valeur et finalement l’élevage apparaît d’une manière discrète, en arrière-plan. Il participe mais ne domine pas. Touche de réglisse et de menthe poivrée. Au palais, la mise en bouche est fruitée, friande et juteuse. Le vin est idéalement soutenu par ses tannins qui sont serrés, puissants mais fins. Ils assurent parfaitement les arrières en compagnie de la structure acide. Bonne expression aromatique, dès la mise en bouche, tandis que la finale parvient à non seulement maintenir mais mettre l’expression fruitée encore plus en valeur. Il n’y a que très peu de 2017 qui sont en mesure de faire cela… Au vu de la structure tannique présente, le vin a de l’avenir devant lui… et il sera long. 2024-2047
Jean-Marc Quarin 97 points www.quarin.com Couleur sombre, intense et belle. Nez intense, fin, au fruité mûr et profond. L’aération laisse s’exprimer un fond plus floral. Ravissant en entrée de bouche, suave au développement, extrêmement fruité et surtout très frais, le vin glisse au palais, riche et tout en douceur. Il s’étaye en finale en gagnant du goût et de la trame. Une merveille ! Et l’outsider n° 1 cette année. Assemblage : 41 % cabernet franc, 29 % cabernet sauvignon et 30 % merlot. Alc : 13°25, pH 3.59, Ipt 72, rendement 43 hl/ha.
Antonio Galloni 93-96 points www.vinous.com The 2017 Les Carmes Haut-Brion is subtle and understated, but it’s all there. Lifted aromatics, bright, red-toned fruit and silky tannins add to the wine’s brilliant, chiseled personality. I find the 2017 more precise and nuanced than in the recent past, with less overt power. It’s hard to know exactly if the style of the 2017 is a result of the growing conditions of the year, or the result of an evolution in winemaking that includes the introduction of terra cotta, among other things. I certainly get the sense Guillaume Pouthier reined the wine back a bit in 2017. No matter. The end result is all that counts, and in 2017 Les Carmes Haut-Brion is positively stellar. As always, the high percentage of Cabernet Franc and a healthy dollop of whole clusters give Les Carmes an explosive bouquet and plenty of saline-infused energy. A closing flourish of sweet red berry fruit, mint, rose petal and mocha leaves a lasting impression. The 2017 is not an obvious wine, but it sure is gorgeous. Don’t miss it! Tasted two times.
Neal Martin 92-94 points www.vinous.com The 2017 Les Carmes Haut-Brion includes 10% more Cabernet Sauvignon than last year with 45% whole bunch fruit. There is 13.2° alcohol. It is aged in 60% new oak (less than previous years), 30% one-year old oak and 10% amphora that have been baked at 1,200° Celsius instead of 500° Celsius that means there is less oxygen ingress. It has a very pure and strangely, almost Burgundy-like bouquet, perhaps somewhere towards the mid-Côte de Nuits. Dark cherries, wild strawberry, a hint of orange sorbet and later a touch of glycerol. The palate is medium-bodied with fine grain tannin and plenty of sappy, black fruit sprinkled with white pepper and bay leaf. As Guillaume Pouthier mentioned in conversation, there is a linearity to this Les Carmes Haut-Brion and one has to admire the precision and focus on the finish. Afford this five or six years in bottle before approaching and you will have a very delicious and distinctive Pessac-Léognan on your hands.